Czy Rockstar Jest Wegańskie? (Energy Drink) – Twoja wegańska podróż

Rockstar jest popularnym napojem energetycznym. Został stworzony w 2001 roku, a już od kilku dekad. Ponieważ to już tak długo, wiele wegan dorastał picia rzeczy i chcą wiedzieć, czy cancontinue to zrobić po przejściu na 100% diety roślinnej.

czy to wegańskie? Tak, Rockstar jest uważany za weganina. Preparaty są różne ,ale większość (w tym teoretyczna) to niektóre kombinacje wody gazowanej, cukru, konserwantów, witamin, kofeiny, aminokwasów i barwników spożywczych. Żadne z nich nie są pochodzenia zwierzęcego.

to, co zrobimy, to przyjrzeć się różnym powodom, dla których Rockstar energy drink jest uważany za wegański, wraz z analizą składników.

dlaczego Rockstar jest ogólnie uważany za weganina

na początek, składniki (na oryginał) obejmują:1

  • Carbonated Water
  • Sucrose, Glucose
  • Citric Acid, Sodium Citrate
  • Sorbic Acid and Benzoic Acid (Preservatives)
  • Taurine, Caffeine, L-Carnitine
  • Guarana Seed Extract, Panax Ginseng Root Extract,Milk Thistle Extract
  • Caramel Color
  • Natural and Artificial Flavors
  • Glucuronolactone
  • B Vitamins: Kwas pantotenowy (witamina B5), niacynamid(B3), ryboflawina ( B2) chlorowodorek pirydoksyny (B6) i cyjanokobalamina (B12)
  • Inozytol

tauryna i karnityna w przetworzonej żywności są wegańskie

to nie mogło być prawdą w przeszłości—przynajmniej nie w przypadku tauryny. Podobnie jak w przypadku witamin, tauryna była pozyskiwana z naturalnych zasobów, w tym z tkanki zwierzęcej, ale dzięki nowszej technologii obecnie znacznie lepiej jest produkować związek syntetycznie.

związki takie jak tauryna i kofeina są używane w napojach często określanych jako “inteligentne napoje”—napoje, które mają być zdolne do koncentracji i czujności.2

w takich napojach stosuje się wiele fantazyjnie brzmiących związków,rzekomo w odpowiedniej kombinacji i ilości, aby zwiększyć skuteczność poznawczą, pomimo braku badań na poparcie twierdzeń.

substancje, które są najczęściej dodawane do inteligentnych napojóww celu stymulowania aktywności umysłowej, obejmują “aminokwasy”, takie jak tauryna,cholina, fenyloalanina i L-cysteina.3

używam cytatów, ponieważ tauryna nie jest w rzeczywistości aminokwasem,choć często jest określana jako taka. Raczej kwas aminosulfonowy.4

większość z tych związków jest ogólnie uważana za wegańską, z wyjątkiem l-cysteiny-która na szczęście nie jest wymieniona w składnikach Rockstar.

nie posunąłbym się tak daleko, aby powiedzieć,że cała Tauryna jest wegańska, ale najczęstszą formą tauryny stosowaną w suplementach i napojach energetycznych jest chemicznie zsyntetyzowana bez prekursorów pochodzenia zwierzęcego i dlatego nadaje się dla wegan.5,6

wtedy mamy karnitynę. Nie jest to od razu oczywiste, żekarnityna byłaby wegańska, ponieważ aby ją wprowadzić do diety, musisz konsumować produkty zwierzęce.

jednak, podczas gdy większość, jeśli nie cała karnityna w diecie znajduje się w pokarmach zwierzęcych, rodzaj stosowany do suplementów i wzbogacania żywności/napojów jest wytwarzany poprzez fermentację bakteryjną.7

karmelowy kolor jest odpowiedni dla wegan

ten jest sprzeczny z intuicją. Karmel konfekcja jestnajczęściej zawsze nie wegańskie, ze względu na obecność produktów mlecznych.

Karmel powstaje poprzez reakcję Maillarda Browninga na cukry proste, a laktoza jest zwykle cukrem z wyboru. Obecnie przekąski o smaku karmelu są często przygotowywane z syropu kukurydzianego i innych roślinnychsubstancje, ale prawdziwy karmel jest prawie zawsze na bazie mleka.

w każdym razie, koloru karmelowego nie należy mylić z rzeczywistością.

aby uzyskać kolor karmelu, producenci żywności przeprowadzają taką samą reakcję na cukry proste inne niż laktoza—Zwykle glukozę lub fruktozę w postaci melasy, cukru inwertowanego, syropu słodowego itp. w tym momencie wyodrębniają uzyskany brązowy kolor do stosowania w przetworzonych produktach spożywczych.8

obecność cukru nie sprawia, że jedzenie nie jest Wegańskie

nie według większości standardów, w każdym razie. Szczególnie ostrożni weganie czasami lubią unikać żywności z przetworzonego cukru, ponieważ biały cukier ma tendencję doby wykonane z char kości, aby usunąć zanieczyszczenia.

ale większość wegan nie unika produktów spożywczych wytwarzanych z przetworzonychsugar, a organizacje wegańskie, takie jak PETA, dają zielone światło na biały cukier i “przypadkowo wegańskie”, które niezmiennie zawierają przetworzone produkty cukrowe.9,10

w dużej mierze, ponieważ cukier może być przetwarzany za pomocą środków odbarwiających innych niż char kostny, takich jak węgiel aktywowany, i jest prawie niemożliwe do wyśledzenia pochodzenia cukru w każdym produkcie spożywczym.

witaminy z grupy B W Rockstar są wegańskie

witaminy były kiedyś ekstrahowane z substancji, które naturalnie dostarczały je w dużych ilościach. W zależności od witaminy mogą to być rośliny lub zwierzęta.

w dzisiejszych czasach niektóre witaminy są nadal ekstrahowane znature, ale synteza chemiczna i mikrobiologiczna jest znacznie bardziej ekonomiczna.

czasami jest to bardziej skomplikowane. Na przykład witamina D jest wytwarzana syntetycznie. Jednak jest wykonany z prekursora, który jest ekstrahowany zlanoliny, substancji tłuszczowej znajdującej się w oleju owczym.

ale większość witamin jest wytwarzana chemicznie bez użycia prekursorów pochodzenia zwierzęcego. A jeśli nie są syntetycznie, to są mikrobiologicznie.

napoje energetyczne, takie jak Rockstar, intensywnie wykorzystują witaminy z grupy B, które są prawie zawsze syntetyczne.

niacynę (B3) można wytwarzać przez połączenie procesów chemicznych i mikrobiologicznych.

pirydoksyna (B6) jest wytwarzana chemicznie lub mikrobiologicznie.11,12

następnie mamy witaminę B12, która jest produkowana tylko przez fermentację mikrobiologiczną, więc B12 w wzbogaconych napojach i produktach spożywczych jest zawsze uważany za wegański.11

ostropest jest pochodzenia roślinnego

za każdym razem, gdy słowo “mleko” znajduje się w panelu składników, należy je uznać za czerwoną flagę. Ale są pewne wyjątki i milkthistle jest jednym z nich.

Ostropest plamisty jest popularną nazwą Silybum marianum, którakolistna roślina, która od dawna uważana jest za leczniczą.13

niezależnie od tego, czy spełnia swoje oświadczenia zdrowotne, jest w 100% roślinny, a tym samym wegański.

to tyle o wegańskim statusie Rockstar. Dzięki za przeczytanie.

Możesz również sprawdzić następujące powiązane artykuły:

  1. Rockstar Energy Drink, 16 Fl. Oz. https://www.walmart.com/ip/Rockstar-Energy-Drink-16-Fl-Oz/15754381
  2. zrozumienie żywności: zasady i przygotowanie (strona 554). Amy Brown-Wadsworth Cengage Learning-2011. ISBN-10: 0-538-73498-1
  3. Hollingsworth P. redefiniuje New Age. Technologia Żywności51 (8): 44-51, 1997.
  4. Tauryna, Zestawienie Złożone. Pubchem. National Library of Medicine (ang.). https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine
  5. Co To Jest Tauryna? Korzyści, skutki uboczne i więcej RudyMawer– https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine
  6. Kosswig, K. (2000). Kwas Sulfonowy, Alifatyczny.Encyklopedia chemii przemysłowej ullmanna. Weinheim: Wiley-VCH. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/14356007.a25_503
  7. Wytwarzanie L-karnityny przez wtórny metabolizm bakterii. MicroB Cell Fact. 2007; 6: 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2131755/
  8. Kolor Karmelowy. https://en.wikipedia.org/wiki/Caramel_color
  9. Czy Cukier Jest Wegański? https://www.peta.org/living/food/is-sugar-vegan/
  10. https://www.peta.org/living/food/accidentally-vegan/
  11. JoseL. Revuelta. Ruben M. Buey, Rodrigo Ledesma-Amaro, and Erick J. Microbialbiotechnology for the synthesis of (pro)vitamins, biopigments and antioxidants:challenges and opportunities. Mikrob Biotechnol. 2016 Sep; 9(5): 564-567. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993173/
  12. Y. Tani. Mikrobiologiczne wytwarzanie witaminy B6 i pochodnych. Biotechnologia witamin, pigmentów i czynników wzrostu pp 221-230. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-009-1111-6_13
  13. https://en.wikipedia.org/wiki/Silybum_marianum

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.