Är Rockstar Vegan? (Energidryck) – din veganska resa

Rockstar är en populär energidryck. Det skapades 2001så det har funnits ett par decennier nu. Eftersom det har funnits så länge växte många veganer upp och drack grejerna och vill veta om de kanfortsätt att göra det efter att ha bytt till en 100% växtbaserad diet.

är det vegan? Ja, Rockstar anses vara vegan. Formuleringar varierar, men de flesta (inklusive denoriginal) är en kombination av kolsyrade vatten, socker, konserveringsmedel, Bvitaminer, koffein, aminosyror och färgämnen. Ingen av dem är av animaliskt ursprung.

vad vi ska göra här är att titta på de olika orsakerna till att Rockstar energy drink anses vara vegan, tillsammans med en analys av ingredienserna.

varför Rockstar anses allmänt Vegan

till att börja med, ingredienser (för originalet) inkluderar:1

  • Carbonated Water
  • Sucrose, Glucose
  • Citric Acid, Sodium Citrate
  • Sorbic Acid and Benzoic Acid (Preservatives)
  • Taurine, Caffeine, L-Carnitine
  • Guarana Seed Extract, Panax Ginseng Root Extract,Milk Thistle Extract
  • Caramel Color
  • Natural and Artificial Flavors
  • Glucuronolactone
  • B Vitamins: Pantotensyra (Vitamin B5), Niacinamid(B3), Riboflavin ( B2) pyridoxinhydroklorid (B6) och cyanokobalamin (B12)
  • Inositol

taurin och karnitin i bearbetade livsmedel är Vegan

detta kunde inte ha sagts vara sant tidigare—åtminstone inte för taurin. Liksom med vitaminer brukade taurin härledas från naturkällor inklusive djurvävnad, men med nyare teknik är det idag mycket billigare att producera föreningen syntetiskt.

föreningar som taurin och koffein används ofta i drycker som “smarta drycker”—drycker som påstås kunna öka koncentrationen och vakenheten.2

många fancy-ljudande föreningar används i sådana drycker,i förmodligen precis rätt kombination och mängd, för att öka kognitivprestanda, trots brist på forskning för att stödja kraven.

de ämnen som oftast läggs till smarta dryckerför att stimulera mental aktivitet inkluderar “aminosyror” som taurin, Kolin,fenylalanin och L-cystein.3

jag använder citat eftersom taurin egentligen inte är en aminosyra,även om den ofta kallas sådan. Det är snarare en aminosulfonsyra.4

de flesta av dessa föreningar anses allmänt vegan, med undantag för l-cystein—som lyckligtvis inte är listad i ingrediensernaför Rockstar.

jag skulle inte gå så långt som att säga att all taurin är vegan,men den vanligaste formen av taurin som används i kosttillskott och energidrycker är kemisktsyntesiserad utan animaliska prekursorer och är således lämplig för veganer.5,6

då har vi karnitin. Det är inte omedelbart uppenbart attkarnitin skulle vara vegan för att få det i kosten måste du konsumeradjurprodukter.

men medan de flesta om inte alla karnitin i kosten finns i animaliska livsmedel, produceras den typ som används för kosttillskott och mat/dryck befästning via bakteriell jäsning.7

karamellfärg är lämplig för veganer

den här är kontraintuitiv. Karamell konfekten ärnästan alltid icke-vegan, på grund av närvaron av mjölkprodukter.

karamell görs genom att utföra Maillard browning reactionpå enkla sockerarter, och laktos är vanligtvis det socker du väljer. Numera görs karamellsmakad mellanmålmat ofta med majssirap och andra växtbaseradeämnen, men äkta karamell är nästan alltid mjölkbaserad.

hur som helst bör karamellfärg inte förväxlas med faktisktkaramell.

för att göra karamellfärg utför livsmedelsproducenter sammabrunreaktion på enkla andra sockerarter än laktos—vanligtvis glukos ellerfruktos i form av melass, invertsocker, maltsirap etc. vid vilken punktde extraherar den resulterande bruna färgen för användning i bearbetade livsmedelsprodukter.8

närvaron av socker gör inte en mat icke-Vegan

inte enligt de flesta standarder, ändå. Särskilt försiktiga veganer iblandgillar att undvika livsmedel gjorda med bearbetat socker, eftersom vitsocker tenderar atttillverkas med benkol för att avlägsna föroreningar.

men de flesta veganer undviker inte livsmedelsprodukter gjorda med bearbetat socker, och veganska organisationer som PETA ger grönt ljus på vitt sockeroch “oavsiktligt vegan” som alltid innehåller bearbetade sockermat.9,10

till stor del, eftersom socker kan bearbetas med andra avfärgningsmedel än benkol, såsom aktivt kol, och det är nästan omöjligt att spåra ursprunget för socker i varje livsmedelsprodukt.

B-vitaminerna i Rockstar är Vegan

vitaminer brukade extraheras från ämnen som naturligtinnehöll dem i stora mängder. Beroende på vitaminet kan det vara växtereller djur.

numera fortsätter vissa vitaminer att extraheras frånnaturen, men kemisk och mikrobiell syntes är mycket mer ekonomiskt genomförbar.

ibland är det mer komplicerat. Till exempel är vitamin dgjord syntetiskt. Den är dock gjord av en föregångare som extraheras frånlanolin, ett fettämne som finns i fårolja.

men de flesta vitaminer tillverkas kemiskt utan användning avdjur-härledda prekursorer. Och om de inte är tillverkade syntetiskt, de ‘ reproduceras mikrobiellt.

energidrycker som Rockstar gör tung användning av B-vitaminer som är ganska mycket alltid syntetiska.

Niacin (B3) kan tillverkas genom en kombination av kemiska och mikrobiella processer.11

pyridoxin (B6) framställs kemiskt eller mikrobiellt.11,12

då har vi vitamin B12, som endast produceras avmikrobiell jäsning, så B12 i starka drycker och livsmedelsprodukter anses alltid vara vegan.11

mjölktistel är växtbaserad

när som helst ordet” mjölk ” finns på ingredienspanelen, bör det betraktas som en röd flagga. Men det finns några undantag och milkthistle är en av dem.

mjölktistel är ett vanligt namn för Silybum marianum, som ären tornig växt som länge har ansetts vara medicinsk.13

oavsett om det lever upp till sina hälsopåståenden är det 100% växtbaserat och därmed vegan.

det är det för Rockstars veganska status. Tack för att du läste.

du kanske också vill kolla in följande relatedarticles:

  1. Rockstar energidryck, 16 Fl. Oz. https://www.walmart.com/ip/Rockstar-Energy-Drink-16-Fl-Oz/15754381
  2. förstå mat: principer och förberedelser (Sida554). Amy Brown-Wadsworth Cengage Lärande-2011. ISBN-10: 0-538-73498-1
  3. Hollingsworth P. omdefiniera New Age. Livsmedelsteknik51 (8): 44-51, 1997.
  4. Taurin, Sammansatt Sammanfattning. Pubchem. US National Libraryav medicin. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine
  5. Vad Är Taurin? Fördelar, biverkningar och mer RudyMawer– https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine
  6. Kosswig, K. (2000). “Sulfonsyror, Alifatiska”.Ullmanns Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/14356007.a25_503
  7. Vicente Bernal, et al. Produktion av L-karnitin avsekundär metabolism av bakterier. Microb Cell Faktum. 2007; 6: 31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2131755/
  8. Karamellfärg. https://en.wikipedia.org/wiki/Caramel_color
  9. Är Socker Vegan? https://www.peta.org/living/food/is-sugar-vegan/
  10. AccidentallyVegan mat och Snacks lista. https://www.peta.org/living/food/accidentally-vegan/
  11. JoseL. Revuelta, Ruben M. Buey, Rodrigo Ledesma-Amaro och Erick J. Microbialbiotechnology för syntes av (pro)vitaminer, biopigment och antioxidanter:utmaningar och möjligheter. Mikrob Bioteknol. 2016 September; 9 (5): 564-567. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993173/
  12. Y. Tani. Mikrobiell produktion av Vitamin B6 och derivat. Bioteknik avvitaminer, pigment och tillväxtfaktorer pp 221-230. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-009-1111-6_13
  13. Mjölkthistel. https://en.wikipedia.org/wiki/Silybum_marianum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.